Een aantal lezers van Windows Secrets merkte de laatste tijd op dat hun pc uit zichzelf patches installeerde, terwijl Microsoft volhoudt dat de procedure de laatste 10 maanden niet is veranderd. Het gedrag is ook drie keer geconstateerd door redacteuren van Windows Secrets, dat schrijft Scot Spanbauer in een blogpost.

Zonder toestemming

Volgens Spanbauer hebben veel mensen Automatic Updates op “download updates but don’t install them” staan, of op “notify me but don’t install them”, omdat er regelmatig zaken mislopen met updates. En zeker als je veel systemen te beheren hebt wil je rustig de tijd krijgen om zeker te stellen dat alles soepel verloopt. Maar in een aantal van zulke gevallen installeerde Windows de updates dus toch.

Spanbauer oppert dat deze verrassingsupdates iets te maken hebben met het grote aantal patches dat Microsoft op 9 juni heeft uitgebracht. Toen bood het bedrijf ineens 10 patches aan die een recordaantal van 31 bugs repareerden. En dat grote aantal was misschien te veel voor de servercapaciteit van de softwaregigant.

Doordat er te weinig capaciteit was, zouden updates maar gedeeltelijk zijn opgehaald en zulke ‘partial updates’ zijn een bekend probleem met Windows Update. Ze schakelen het systeem uit dat je erop attent maakt dat er updates zijn en mogelijk ook het dialoogvenster waarin je de updates kunt goed- of afkeuren. Dit probleem is omschreven in de Knowledge Base van Microsoft.

Wachtrij

“Deze verklaring is een schrale troost voor Windowsgebruikers die – vanwege bedrijfspolicy of andere redenen – de laatste build van .NET Framework, Internet Explorer 8, of welke update dan ook met bekende problemen niet willen installeren”, schrijft Spanbauer. “Als deze bug jou treft, worden alle updates in de wachtrij toch geïnstalleerd, zonder dat je de kans krijgt om ze goed te testen.”

Een woordvoerder van Microsoft zegt dat er niets aan de hand is. Spanbauer kan het gedrag ook niet meer reproduceren, maar bij gebrek aan een betere verklaring noemt hij dit gedrag toch een ongepatchte bug.

Tot slot geeft hij nog een workaround waarmee je zeker kunt stellen dat je systemen geen ongewenste updates uitvoeren.

Bron: Techworld.nl [autoheaders][/autoheaders]