Het Russische beveiligingsbedrijf Kaspersky heeft zondag een rapport over het tweede kwartaal van dit jaar uitgebracht. Uit cijfers in dat rapport blijkt dat Windows en andere software van Microsoft voor het eerst niet tot de meest aangevallen software op internet behoort. De eerste tien plaatsen van die lijst zijn nu volledig geserveerd voor Adobe en Oracle.

Acht keer Adobe

Kaspersky maakt zo'n lijst door bij te houden via welke software internetgebruikers besmet raken met malware. Het gaat daarbij om drive-by downloads. Downloads die via een ongedicht beveiligingslek automatisch naar een computer verstuurd worden. Gebruikers hoeven daarvoor geen actie te ondernemen.

In het vorige kwartaal werd een gat in Adobe Reader het vaakst aangevallen. Zeker 41 procent van de computers was ook nog eens kwetsbaar voor zo'n aanval. Reader was niet de enige software van Adobe in de lijst: Liefst 8 van de 10 plekken wordt bezet door Adobe, daaronder zes keer Flash en één keer Shockwave.

Twee keer Oracle

De overige twee plekken worden ingenomen door Java van Oracle. Het meest aangevallen gat in de virtuele machine was op 31,3 procent van de computers nog ongepatcht. De software is daarmee goed voor een tweede plaats in de top 10 van Kaspersky. Java komt met een ander gat ook nog eens terug op plaats 6.

De gaten in Windows en andere software van Microsoft worden volgens Kaspersky minder aangevallen omdat de software sneller gepatcht wordt. Door een verbeterd updatesysteem in Windows 7 zitten gebruikers minder vaak met een verouderd besturingssysteem. Het heeft voor aanvallers dus minder zin om zich te richten op Windows-systemen.