Windows Phone 7 stuurt zonder goedkeuring van de gebruiker locatiegegevens naar Microsoft-servers, ontdekte programmeur Rafael Rivera. De camera-app in versie 7.0 van Windows Phone blijkt meerdere datapakketjes te sturen naar twee servers met locatiedatabases van Microsoft. Dit gebeurt volgens River al voordat een gebruiker kans heeft om op een scherm waarin Microsoft om goedkeuring vraagt te klikken.

Wifi-punten

De camera-app stuurt onder meer gegevens over Wifi-toegangspunten in de buurt van de telefoon, waaronder MAC-adressen, door naar de locatieservers op Microsofts Live.net-domein. Dat is curieus omdat zowel Apple als Google zich eerder hebben moeten verantwoorden wegens ongevraagd verzamelen van locatiegegevens van telefoongebruikers. Ook diverse gegevens over het toestel en het besturingssysteem worden meegestuurd. De camera-app ontvangt daarna precieze informatie over de positionering van het toestel terug.

Eerder deze maand kreeg Microsoft al een rechtszaak aan zijn broek vanwege het volgen van gebruikers zonder hun toestemming. Het nieuwe bewijs kan in die rechtszaak een rol spelen. De ontdekking van Rivera is in strijd met een verklaring die Microsoft eerder heeft gedaan in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over het verzamelen van locatiegegevens, schrijft Zdnet.

Het is overigens nog de vraag of Microsoft de locatie-informatie die voorafgaand aan de toestemming wordt verstuurd ook blijvend opslaat. In Windows Phone staan locatiediensten standaard aan. Als de dienst wordt uitgeschakeld, stuurt de camera-app geen informatie meer door. Rivera belooft dezelfde test uit te voeren zodra de nieuwe Mango-versie van Windows Phone een dezer dagen verschijnt.