Maar, vrees niet voor hackers die dadelijk de besturing van de tram of bus overnemen. Want het gaat hier om XP Professional for Embedded Systems en het systeem staat niet in verbinding met het internet, zo zegt de RET, de Rotterdamse aanbieder van het openbaar vervoer, desgevraagd.

Een lezer tipte Webwereld onlangs over de aanwezigheid van Windows XP op het reisinformatiesysteem van de RET en stuurde onderstaande foto mee.

De ondersteuning van Windows XP Professional for Embedded Systems stopt eveneens per 8 april en dat maakt het systeem dus kwetsbaar. Maar de RET zegt dat er geen vuiltje aan de lucht is, 8 april wordt niet gevreesd. "Dit systeem is een volledig afgeschermd systeem en de RET is er eigenaar van. Een risico op besmetting met virussen is tijdens het gebruik nul omdat het om zogenaamde embedded systemen gaat, die niet in verbinding staan met internet", zegt woordvoerder Karin van der Voort van RET.

De systemen functioneren naar alle tevredenheid, zegt Van der Voort verder. "Er zijn geen voornemens om dit systeem te vervangen."