Een oplettende lezer tipte Webwereld dat hij bij een servicepunt van de ING Bank nog een inlogscherm van Windows XP tegenkwam en dat blijkt te kloppen. Volgens Jeroen Baardemans van ING Bank wordt Windows XP nog op veel plaatsen binnen de organisatie gebruikt, maar zou alles "op tijd" worden gemigreerd naar een nieuwer besturingssysteem.

Per 8 april stopt Microsoft met de ondersteuning van Windows XP. Dat betekent dat er vanaf die datum onder meer geen patches meer worden uitgegeven voor dat besturingssysteem om beveiligingsgaten te dichten. Bedrijven en overheden weten dit al enige jaren, maar zijn vaak pas nu bezig met migratietrajecten of het plannen van die migratietrajecten.

XP op 400 servicepunten van ING

Webwereld schreef al eerder een artikel over de geldautomaten in Nederland die nog op XP draaien, ook ongeveer 2300 automaten van ING. Naar nu blijkt heeft de bank ook nog veel XP-machines in de diverse kantoren, zoals de ongeveer 400 servicepunten die verspreid door heel Nederland staan. Die servicepunten zijn filialen waarin consumenten basisdiensten kunnen afnemen. Zo was onze tipgever daar om zijn telefoonnummer te laten wijzigen in de administratie.

"We hebben door de organisatie heen meerdere punten waarin met XP wordt gewerkt en die allemaal worden meegenomen in een groot migratieplan", zegt Baardemans. "Ik kan daarover geen details geven, behalve dat het bankieren voor de consument geen gevaar loopt. En alles is op tijd klaar zoals het er nu uitziet." De ICT-infrastructuur bij ING is complex vanwege veel legacy uit overnames, waaronder Postbank.

Consumenten moeten weg van XP

De banken maken er de laatste weken nogal een punt van dat consumenten die willen internetbankieren vooral hun eigen pc beter moeten beveiligen, en liever zien de banken dat mensen helemaal van XP afstappen.

Een leven zonder Windows XP. Webwereld en Computerworld brengen in de maanden naar aanloop van 8 april onder de naam XPocalypse de gevolgen in kaart van het besluit van Microsoft om de ondersteuning op het meest populaire besturingssysteem ooit te stoppen. Volg het dossier XPocalypse en geef je mening!