Een berekening van de afname van het aantal XP-systemen doorgetrokken naar 2015 laat zien dat XP in achttien maanden minder dan 5 procent van de markt voor besturingsystemen in handen heeft. Nu is dat nog wereldwijd zo'n 16 procent, zegt Kaspersky in een onderzoek naar Windows en de kwetsbaarheden in Microsofts besturingsysteem.

Over een jaar zou Windows XP al gedaald zijn naar een marktaandeel van 5 tot 7 procent, om in de zes maanden daarna zielloos ten onder te gaan. Daarmee komt dan eindelijk een einde aan een roemrucht bestaan. Afgelopen maart begon de neergang met het einde van alle ondersteuning door Microsoft, waarna de XPocalypse kon beginnen (en tot nu toe uitbleef).

160 versies van XP

Kaspersky heeft in zijn eigen wereldwijde bestand van securitysoftwaregebruikers maar liefst 160 'versies' van Windows XP gevonden terwijl Microsoft volgens Kaspersky slechts een dozijn versies heeft uitgebracht. De rest is door onbekenden al dan niet legaal gemodificeerd.

In absolute zin telt Kaspersky de meeste XP-gebruikers in Rusland, Vietnam, India en Duitsland, in marktaandeel staat Vietnam bovenaan, voor China en India. Verder is een opvallend land in de top 10 van gebruikers (zowel absoluut als relatief) Algerije. Het gaat hier om PC-gebruikers die tevens een product van Kaspersky gebruiken, want zo komt het bedrijf aan zijn informatie.