De XP-versie van Windows staat aan het einde van zijn levensduur. Tenminste, wat betreft het uitbrengen van niet-kritieke patches en het toevoegen van functionaliteit. XP draait echter nog veel in de praktijk. De Home-variant op netbooks en de Pro-variant op zakelijk pc’s. Beide varianten draaien ook nog op oudere consumentencomputers.

Scherpere controle

XP Pro krijgt nu een belangrijke update van Microsoft. Het antipiraterijsysteem WGA (Windows Genuine Advantage) wordt bijgewerkt om scherper te controleren op illegale installaties. Bekende illegale installatiesleutels en kraakmethodes worden met de nieuwe versie aangepakt.

Het gedrag van WGA verandert echter niet; pc-beheerders krijgen nog altijd de keuze of ze het willen installeren of niet. Als de vorige WGA-update al aanwezig is, worden de sleutels en kraakmethodes simpelweg direct bijgewerkt zodat ook nieuwe omzeilingen niet langer werken. Mocht WGA een illegale Windows detecteren dan zal het overspringen in de welbekende 'zeur'-modus waarbij het slachtoffers van een waarschijnlijk illegale installatie daarvoor waarschuwt.

WGA-storingen

Dit is ook gebruikers van legale XP-installaties al overkomen. WGA heeft in 2006 zogeheten false positives aangemerkt. Dat zijn systemen die ten onrechte illegaal zijn bevonden. Volgens Microsoft is dit maar in een beperkt aantal gevallen voorgekomen.

Daarnaast is er in de zomer van 2007 een grote storing geweest bij de WGA-validatieservers. Ook dit heeft ervoor gezorgd dat legale Windows-installaties ineens als illegaal werden gezien.

Vista

Deze WGA-update is belangrijk omdat de Pro-variant van XP niet de omstreden activering kent om te functioneren. Het is daarom veelgebruikt door softwarepiraten. Bovendien is de installatiecontrole in Vista een stuk moeilijker te omzeilen.

Daarnaast is Pro de enige Windows-variant waar een downgrade van Vista geldig voor is. Gebruikers die een Vista-licentie aanschaffen, krijgen daarbij ook het recht om de voorgaande versie te gebruiken. XP komt vanaf komende maand in de extended support-fase van Microsoft. Dat betekent dat de producent dan alleen nog maar patches uitbrengt voor kritieke updates.