Dat heeft beveiligingsman Jason Garms van Microsoft gezegd op een conferentie rond beveiliging. Deze grotere mate van beveiliging is hoofdzakelijk te danken aan het feit dat de optie Automatische Updates standaard aan staat. 'Zodra Microsoft een patch uitbrengt is het merendeel van het Windows-ecosysteem binnen enkele dagen up-to-date', stelt Garms.

Garms kondigde tevens een bedrijfsversie aan van zijn anti-spywaresoftware. Deze is voor particulieren al beschikbaar en kwam onlangs als beste uit een test van de Consumentenbond. De beveiligingsexpert kon echter nog niet aangeven wanneer deze software beschikbaar is en of deze ook gratis blijft voor bedrijven.

Overbelast

Spyware is een van de grootste problemen waardoor gebruikers nu worden geteisterd. Jason Garms: 'We hebben gekeken hoeveel vastlopers te wijten zijn aan spyware. Dat blijkt in eenderde van de crashes het geval te zijn. Het is dus een groot probleem. Men doet je geloven dat het bespioneren door spyware het grootste probleem is, maar feitelijk is dat een tweede. Het grootste probleem is het onbruikbaar raken van de pc. Hierdoor raken helpdesks ook nog eens overbelast.'

Eerder bleek uit onderzoek van Symantec dat het aantal aanvallen met behulp van gekaapte pc's sinds de introductie van SP2 drastisch is gedaald, dankzij de Windows firewall. Uit het onderzoek van Symantec bleek dat de daling van het aantal bots nauw verband houdt met de verhoogde mate van beveiliging door SP2. Veel bots proberen andere computers binnen te dringen via poort 445 en poort 135. De firewall van SP2 blokkeert deze poorten echter na installatie.