Na de XPocalypse is er nu de onvermijdelijke zombieplaag van Windows Server 2003, waarvan de ondersteuning stopte op 14 juli. En die plaag is enorm, niet alleen binnen netwerken, maar ook op het www. Onderzoeksbureau en ICT-dienstleverancier Netcraft detecteerde in juli maar liefst 609,000 zogenaamde web-faced computers die nog op Server 2003 zitten, 10 procent van het totaal.

Die achterhaalde configuraties zijn tezamen goed voor de hosting van zo'n 175 miljoen websites, meldt het concern. Bijna driekwart van die sites draait op Microsoft Internet Information Services 6.0, de webserver die tegelijk met Windows Server op de markt kwam, en dus even antiek is.

Hackers likkebaarden

Vooral in China en de VS tieren de server-zombies welig, de twee landen zijn goed voor de meerderheid wereldwijd. Het gebruik van Windows Server 2003 piekte in 2012, maar gaat sindsdien slechts mondjesmaat achteruit, ondanks de dreigende end-of life.

Aangezien er geen patches en updates voor Server 2003 meer komen, is het nu prijsschieten voor hackers. Elke zeroday blijft nu tot in lengte der dagen effectief als kwaadaardig wapen tegen het zombieleger.

Lees ook: 5 zwakke plekken in Windows Server 2003