"Binnenkort wordt de Wet Bescherming Persoonsgegevens herzien in de Tweede Kamer", vertelt Sander van Golberdinge, Secretaris Winkelcriminaliteit van het platform, tegenover Webwereld. Hij heeft bij diverse politici zijn verlangens al ingediend. "De huidige privacyregels zijn niet meer in overstemming met de stand van de techniek."

Database

Golberdinge pleit voor een landelijke database waarin alle beelden van de 120.000 winkeliers in worden opgeslagen. "We willen ruimte om de beelden te gaan koppelen", vertelt van Golberdinge.

Zo hoopt hij te voorkomen dat een dief in één winkel zijn kans slaat en vervolgens in een andere zaak opnieuw toeslaat. Politie en Justitie zouden kunnen helpen bij het opbouwen van een dergelijke databank, en hoopt met software voor gezichtsherkenning roversbendes te identificeren.

Langere opslag

Bedrijven mogen beelden van beveiligingscamera's nu standaard 24 uur bewaren. Wie ze langer wil opslaan, moet dat melden bij het College Bescherming Persoonsgegevens en mag dan alsnog zijn gang gaan. De koepel wil dat de standaardtermijn minimaal wordt opgerekt naar vier weken, maar hoopt op een periode van zes maanden.

"Deze regel is niet meer van deze tijd en onpraktisch. De praktijk leert dat een langere nodig is", vertelt van Golberdinge. "Het gebeurt vaak dat de politie binnen die 24 uur geen tijd heeft."

De winkelbranche heeft nu een convenant met politie en justitie waarin is afgesproken de beelden 72 uur worden bewaard. Veel winkeliers melden dat echter niet bij het College Bescherming Persoonsgegevens.

Privacy belangrijk

De winkelierskoepel benadrukt dat de privacy van de klanten wel degelijk belangrijk is, maar stelt vast dat er een spanningsveld ligt tussen de winkelier en de privacy. "Het gaat er niet om de klanten lastig te vallen, maar het gaat erom dat we de winkeldieven eruit vissen."

Winkeliers hebben flink last van diefstal of 'lekkage' en willen daar harder tegen optreden. Daarbij richten zij vooral hun pijlen op professionele bendes.