Dat zegt het Europese bureau voor cybersecurity ENISA. De Europese Unie wil dat burgers de mogelijkheid krijgen om hun verleden op het internet uit te wissen. Dat plan van Eurocommissaris Viviane Reding moet overigens nog door het Europarlement worden goedgekeurd.

Het recht om te worden vergeten staat genoemd in de nieuwe Data Protection Regulation, dat gaat gelden voor alle 27 lidstaten van de EU. De ENISA is een adviesorgaan van diezelfde EU en heeft nu commentaar gegeven op met name het deel dat over het vergeetrecht gaat. Technisch zeer moeilijk uitvoerbaar, zo is de conclusie.

Wie kan vragen om wissen van data?

Volgens ENISA moeten er duidelijkere definities worden gehanteerd en betere juridische handvatten moeten worden opgenomen. ENISA vindt dat er meer duidelijk moet zijn over wie dan wel kan vragen voor het wissen van persoonlijke informatie die gedeeld wordt en onder welke omstandigheden dat kan. “Bijzondere aandacht is nodig voor het wissen van persoonlijke informatie die opgeslagen is op niet meer in gebruik zijnde en offline opslagsystemen."

Het eerste doel moet zijn het terugbrengen van de omvang van de data die online wordt verzameld en opgeslagen. Daarmee kan ook het volgen en profileren van mensen online beter in de hand worden gehouden. In een eerder rapport wilde ENISA dat daarop beter zou worden gehandhaafd door overheden.