In een reactie op het doorsnijden van banden met Wikileaks werden de sites van Visa, MasterCard en PayPal aangevallen door DDoS'ers. Sindsdien laait de discussie op. Is het platleggen van een website een vorm van digitaal protesteren, of juist veel erger dan dat, omdat de bedrijven zo veel inkomsten mis kunnen lopen. Sommigen noemen het zelfs cyberterreur.

Geen cyberterreur

Als het aan het Witte Huis ligt wordt de soep niet zo heet gegeten. Coördinator cyber-security Howard Schmidt vergelijkt de protesten eerder met een hippie-achtige sit-in waarbij mensen uit protest bijvoorbeeld de deur van een bedrijf blokkeren. "We hebben in de loop van de tijd verschillende protesten gezien in steden die het verkeer hebben lamgelegd, en dit verschilt niet met de online wereld. Er mag dan voor een korte tijd een verstoring zijn, maar de bottom line is dat we blijven werken om ervoor te zorgen dat het effectminimaal is", zegt Schmidt tegen Newsweek.

Verder denkt Schmidt ook dat de VS niet zo kwetsbaar is voor cyberaanvallen als soms wordt beweerd in nieuwsprogramma's. "Ik zou zeggend at het overdreven is. Je moet dingen in perspectief plaatsen." Volgens Schmidt zijn er veel fantastische diensten terug te vinden op het web. "De dingen die het nieuws halen zijn de dingen die niet goed werken."