Dat staat in een oekaze (pdf) van het Office of Management and Budget (OMB), een instantie die ressorteert onder het Witte Huis. De informatie op laptops en andere mobiele apparaten moet in het vervolg worden beschermd met twee vormen van authenticatie, bijvoorbeeld een wachtwoord en een keycard.

Gevoelige gegevens mogen vanaf nu maximaal 90 dagen op een laptop of handheld staan, tenzij uitdrukkelijk toestemming is gegeven voor een langere periode. Ook moeten overheidsmedewerkers zich na dertig minuten inactiviteit opnieuw aanmelden, zo meldt CNet.

Recent zijn er in de Verenigde Staten verscheidene incidenten geweest met kwijtgeraakte en gestolen overheidslaptops met gevoelige informatie. Eind mei maakten inbrekers bij een ambtenaar een laptop buit met daarop de gegevens van 26,5 miljoen Amerikaanse oorlogsveteranen en hun partners.

De handelstoezichthouder Federal Trade Commission (FTC) en de ministeries van Landbouw en Energie zijn recent eveneens laptops met gevoelige informatie kwijtgeraakt.

Nederland

Ook in Nederland gaan overheidsmedewerkers soms slordig om met gevoelige data. Zo liet in februari van dit jaar een hoge defensiemedewerker een usb-stick in zijn huurauto liggen. Op de stick stond informatie over de beveiliging van minister Henk Kamp (Defensie) en over de Nederlandse militairen in Afghanistan.

De Nederlandse politie en justitie gaan gebruikmaken van usb-sticks die beschermd zijn met vingerafdrukherkenning. Defensie kiest waarschijnlijk voor usb-sticks die alleen toegankelijk zijn met ingewikkelde, versleutelde codes.