Een door het Witte Huis gevraagd onderzoek stelt dat er geen bewijzen zijn gevonden dat Huawei betrokken is bij spionageactiviteiten vanuit China. Er is anderhalf jaar onderzoek naar gedaan. De resultaten zijn nog niet openbaar, maar persbureau Reuters baseert zich op twee bronnen die betrokken zijn bij het onderzoek.

Wel zouden de netwerkproducten van Huawei niet veilig zijn doordat er veel kwetsbaarheden in zitten die te gebruiken zijn door hackers. Op dat punt strookt het onderzoek van de regering-Obama met het vorige week uitgebrachte rapport van het Amerikaanse Congres. Maar in tegenstelling met dat rapport kunnen de Chinezen er niet van worden beschuldigd dat het actief Chinese militaire spionageactiviteiten steunt.

Delen rapport blijven geheim

Maar volgens Reuters blijft er nog veel onzeker. Zo is het niet duidelijk of die genoemde kwetsbaarheden er expres zijn aangebracht. Veel van het onderzoek blijft geheim, vanwege de betrokkenheid van de geheime diensten. De dossiers van die diensten zijn doorgespit en er zijn meer dan duizend kopers van dergelijke apparatuur onderzocht en ondervraagd. "Een deel van de overheidsdiensten wilde echt bewijs vinden van actieve spionage en als dat er was hadden we het zeker gevonden", zegt een anonieme bron tegen Reuters.

Huawei heeft altijd ontkent de Chinese militaire geheime diensten te ondersteunen in hun pogingen Amerikaanse netwerken te bespioneren. "Huawei is een onafhankelijk bedrijf met 32 miljard dollar omzet dat nooit zijn succes of de integriteit van de netwerken van zijn klanten op het spel zou zetten in het voordeel van welke overheid of andere partij dan ook", zegt de Amerikaanse woordvoerder van het bedrijf.

Ook nog onderzoek in Nederland naar KPN

Na het vernietigende onderzoeksrapport van het Amerikaanse congres wilden diverse politieke partijen in Nederland weten hoe het zit met de banden van KPN met de twee Chinese netwerkleveranciers Huawei en ZTE. Daartoe zijn Kamervragen gesteld. KPN gebruikt al enige jaren spullen van Chinese makelij, in het bijzonder netwerkapparatuur en modems van Huawei en modems van ZTE.

KPN heeft zelfs nog afgelopen juni een deal gesloten met Huawei waarbij een deel van de legacysystemen worden vervangen. Dat deed het Chinese bedrijf al eerder, in 2008, bij KPN-dochter Telfort. Via die systemen worden onder meer de post- en prepaiddiensten aan klanten uitgeleverd, maar tevens zakelijke diensten.

Huawei levert KPN's UMTS

In 2008 is Huawei ook gekozen door KPN als belangrijke leverancier voor hun UMTS en DWDM glasvezel-netwerk. KPN wil vooralsnog niet verder ingaan op zijn banden met Huawei.

Daarnaast levert Huawei een internationaal platform voor KPN voor MVNE-diensten in België, Frankrijk en Spanje en is het verantwoordelijk voor de consumenten- en zakelijke systemen van de Duitse KPN-dochter R-Plus. Huawei is overigens ook leverancier van het 3G-netwerk van T-Mobile in Nederland en ook Vodafone gebruikt apparatuur van Huawei.