Howard Schmidt, de cybersecurity co├Ârdinator van de regering Obama, heeft een nationaal plan bekendgemaakt voor de beveiliging van e-commerce. Het plan moet online identiteiten beschermen bij online transacties. Schmidt roept op tot de totstandkoming van een online omgeving, een zogeheten Identity Ecosystem, waarbij burgers en organisaties veilig e-commercetransacties kunnen afhandelen. Het einddoel is dat beide partijen elkaars identiteiten en die van de infrastructuur beter kunnen vertrouwen, aldus Schmidt.

Voordeel voor burgers is dat ze niet langer gebruikersnamen en wachtwoorden hoeven te onthouden om in te loggen op diverse online diensten. Daarnaast hoeven zij niet meer informatie over zichzelf te verstrekken dan strikt noodzakelijk is voor de te plegen transactie.

Smartcard of certificaat

Schmidt voorziet dat burgers vrijwillig een veilige privacyverhogende accessoire kunnen gebruiken. Dat kan dan de vorm aannemen van een smartcard die door de computer valt te lezen of juist bestaan als een digitaal certificaat op de mobiele telefoon van de Amerikaanse burger. Zowel overheden als bedrijven zouden die producten ter authentificatie kunnen aanbieden.

Volgens Schmidt kunnen vele diensten baat hebben bij het Identity Ecosystem. Hij noemt als voorbeelden internetbankieren en elektronische patientdossiers, maar ook het gewone e-mailverkeer. Het beveiligingsplan voor Amerikaanse e-commerce bevindt zich nog in de conceptfase. Het Witte Huis is een consultatie gestart.