"We geloven niet dat online privacywetgeving op dit moment in de huidige ambtsperiode haalbaar is", zei Witte Huis-woordvoerder Jim Kennedy dinsdag. Voorstanders moeten het dus nog maar eens proberen als Clinton het Witte Huis heeft verlaten.

Hiermee druist het Witte Huis in tegen de Federal Trade Commission (FTC). Dat overheidsorgaan stuurde maandag een rapport naar de Amerikaanse senatoren en afgevaardigden waarin wordt geadviseerd strengere privacyregels uit te vaardigen. Zelfregulering zou niet hebben geleid tot betere bescherming van de consument.

Het advies betekende voor de FTC een ommezwaai. Eerder pleitte het orgaan ook voor zelfregulering. Reden voor de verandering is een onderzoek waaruit blijkt dat slecht 42 procent van de grootste Amerikaanse websites gangbare privacybeschermende maatregelen heeft genomen.

De FTC adviseert wetgeving waarin bedrijven worden verplicht privacyregels in te voeren. Naleving daarvan zou gecontroleerd moeten worden door justitie. Zo moeten surfers weten wat er gebeurt met gegevens die ze afgeven en moet de consument toegang krijgen tot verzamelde data. Het delen van gegevens met andere bedrijven mag niet zonder toestemming.