De Wob-bloggers van MuckRock zijn nieuwsgierig naar wat de overheid allemaal weet over de Aurora-aanval en de Elderwood-groep - Chinese hackers die onder meer binnendrongen bij Google.

Ze dienden daarvoor een verzoek in onder de Freedom of Information Act, de Amerikaanse equivalent van de Wob. De vraag was blijkbaar niet specifiek genoeg, want het ministerie van binnenlandse veiligheid (DHS) kwam met de 800 pagina's over een andere cyberaanval over de brug.

Onderzoeker verbaasd

DHS leverde een intern onderzoek aan over de gevaren van aanvallen op Industrial Control Systems (ICS), waarbij onder meer wordt ingegaan op project Aurora. Het document beschrijft project Aurora uitgebreid, een onderzoek van het Idaho National Laboratory met een demonstratie van een cyberaanval op een ICS.

De originele onderzoeker toont zich verbaasd dat het project weer in de aandacht is gekomen nadat CNN erover publiceerde in 2007. "Het lijkt erop dat het DHS-kantoor dat het FOIA-verzoek verwerkte het verschil niet begreep tussen Google-Aurora en Aurora van het Idaho National Laboratory", schrijft onderzoeker Perry Pederson.

De vrijgegeven documenten bevatten verder wekelijkse samenvattingen van het ministerie over ontwikkelingen op het gebied van De Cyber, risico's voor ICS, en achtergrond over het Mariposa-botnet en Stuxnet.