De werknemers van The Daily Telegraph worden door hun werkgever gemonitord om te checken of ze wel lang genoeg aan hun bureau zitten en niet steeds bij het koffieapparaat rondhangen. Zonder dat ze het hen verteld werd bleek na het weekeinde dat er onder hun bureaublad een sensordoos van OccupEye was geïnstalleerd. Een golf van woede volgde, meldt The Register.

Sommige werknemers rukten uit nijd de batterijen uit het apparaat, anderen belden volgens The Register direct concurrerende media met het nieuws. Dat liep dus uit de hand en het management besloot haastig de sensoren maar weer weg te halen.

Directie bindt fluks in

Volgens de directie waren de sensoren bedoeld om de verwarmingssystemen in het gebouw te monitoren. "We zoeken nu naar andere manieren om de benodigde data van het klimaatsysteem te krijgen", zegt de directie van The Daily Telegraph volgens de Financial Times.

Maar de betreffende leverancier, OccupEye, staat juist bekend als maker van sensoren die het bureaugedrag van de werknemer in de gaten houden, door beweging en temperaturen te meten. Die data wordt draadloos doorgegeven aan een centraal punt in het netwerk en kan worden uitgelezen door personeelszaken.

Niettemin heeft het bedrijf op de eigen website gereageerd op de zaak en zegt dat de sensoren niet in staat zijn individuen te herkennen. De apparatuur zou alleen maar kijken naar de temperaturen in een ruimte om te bezien of het kimaatsysteem wellicht moet worden bijgesteld.

De journalisten van The Daily Telegraph zijn daar niet gerust op.