Versie 3.0 is de 13de grote vernieuwing die WordPress doormaakt. "Wordpress is nu een van de beste blogplatformen die er zijn", zegt Adriaan Bloem, analist bij de Real Story Group tegen de IDG News Service. Bloem is gespecialiseerd in content management software.

Een van de grootste aanpassingen in de nieuwe versie is de mogelijkheid om meerdere blogs tegelijkertijd te draaien. Voorheen moest voor elk blog een aparte versie van WordPress worden geïnstalleerd. Blogbeheerders waren wel in staat meerdere blogs te draaien vanuit een enkele installatie met een andere variant van WordPress: WordPress MU. Nu is dit niet meer nodig omdat MU is geïntegreerd in de software.

Meerdere blogs

Volgens Bloem is dit een goede stap: "Het was niet makkelijk om WordPress MU goed werkend te krijgen. Er was ook een veel kleinere community die gebruik maakte van MU. Als iemand bijvoorbeeld een probleem kreeg met een plugin was het moeilijk om anderen met hetzelfde probleem te vinden."

Met de multiblog-optie komt WordPress op gelijke voet met concurrent MovableType. Die blogsoftware heeft al langer een optie om verschillende blogs tegelijkertijd te draaien. Veel bloggers geven toch de voorkeur aan WordPress, vooral omdat de interface beter bevalt. Het is ook makkelijker om te sleutelen aan de blogs met WordPress omdat de software gebruik maakt van PHP, een programmeertaal die laagdrempeliger is dan Perl, waar MovableType op draait.

Lijkt op Drupal

Een andere grote aanpassing is de mogelijkheid om artikeltypes aan te passen. Zo kan elke pagina bijvoorbeeld worden ingericht om een bepaald product te presenteren. Er kunnen dan speciefieke velden als prijs en model worden toegevoegd. Daarmee zet WordPress een stap in de richting van het beheren van een volledige website, in plaats van alleen de blogs.

"WP begint steeds meer een web content management systeem te worden", aldus Bloem. "Het wordt al vaak gebruikt om gewone websites te maken, het begint steeds meer op Drupal te lijken."

Naast de grote veranderingen is er onder meer een optie toegevoegd om meerdere plugins tegelijkertijd te updaten. Ook is er een nieuwe default homepage en is de gebruikersinterface opnieuw ontworpen. De software is te downloaden en bestaande gebruikers kunnen direct updaten vanuit hun dashboard.