Dat wil Europarlementariër Marietje Schaake weten van de Europese Commissie. Schaake is bezorgd over de export van onder meer digitale spionagesoftware en afluisterapparatuur vanuit de Europese Unie naar landen met een minder democratisch gehalte. De Nederlandse is bang dat die digitale wapens in verkeerde handen terecht komen of zelfs door diezelfde regimes worden gebruikt tegen landen uit de Europese Unie.

Schaake heeft als speciale rapporteur van het Europarlement vorig jaar al gezorgd voor de nieuwe digitale vrijheids-strategie in het buitenlandbeleid van de Europese Unie, maar wijst erop dat de handel in technologie zoals deep packet inspection een bedreiging kunnen vormen voor de vrijheid en mensenrechten in andere landen. Daarnaast zijn diverse technologieën ook te gebruiken als digitale wapens en kunnen die ook tegen handelspartners worden gebruikt. Zo wordt het exporterende EU-land mogelijk slachtoffer van zijn eigen producten.

Waar gaan die digitale wapens naar toe?

Schaake vraagt de Europese Commissie of het bekend is of dergelijke digitale wapens die uit de EU komen ook worden gebruikt tegen de EU. Ook wil de D66-politica weten of de EC wel in de gaten houdt hoe de verkoop van dergelijke spullen tot stand komt en waar de goederen uiteindelijk belanden. Misbruik van dergelijke technologieën botst met het vorig jaar overeengekomen buitenlandbeleid, waar juist vrijheid en mensenrechten centraal staan, vindt ze.

Schaake vraagt de EC nu om meer transparantie, het nemen van verantwoordelijkheid en het nemen van beschermingsmaatregelen in de verkoop van dergelijke technologieën aan landen, zowel binnen de Eu als daarbuiten.