Het ligt in de lijn der verwachting dat ook het extreem populaire Facebook een opvolger krijgt. Drie Canadese studenten denken het antwoord te hebben op het privacy-inlevermodel van Mark Zuckerberg. Syme is een sociaal netwerk dat alle content versleutelt, zonder dat hiervoor een expertise in encryptie nodig is.

Het platform oogt als Google+ en heeft veel bekende Facebook-elementen, waaronder een eigen variant van de Like-knop. Tot dusver is er een Chrome-extensie gebouwd en zijn die voor Firefox en Safari in de maak. Hetzelfde geldt voor iOS en Android-apps. Inschrijven werkt via een e-mailadres.

Groepsberichten zoals WhatsApp

Net als ooit op het sociale netwerk van Google moeten Syme-gebruikers eerst worden uitgenodigd. Het platform, vernoemd naar het vrijgevochten karakter uit George Orwells 1984, is nog in bèta. De functionaliteit is nog vrij basic, en doet in veel opzichte ook denken aan die andere Facebook-killer: WhatsApp. Gebruikers kunnen groepsberichten starten en daarbij contacten uitnodigen, die op hun beurt de noodzakelijke decryptie-sleutels ontvangen.

De AES-256 en ECC-384 encryptie verloopt via een op JavaScript-gebaseerde browserextensie. Die versleutelt content voordat het gepost wordt. Syme gebruikt daarbij de Stanford JavaScript Crypto Library, een bekende open source-cryptografie component. De inhoud van berichten kan daardoor niet worden onderschept, een deel van de metadata nog wel. De makers benadrukken dan ook dat Syme (nog) niet bedoeld is voor extreem gevoelige berichtgeving.