De nieuwe worm – genaamd Benjamin – dook voor vorige week voor het eerst op. Tot nu toe heeft Benjamin weinig schade aangericht, maar kenners wijzen erop dat het snel kan gaan gezien het grote aantal gebruikers wereldwijd van KaZaA. De software is volgens informatie van de Australische eigenaar Sharman al bijna 82 miljoen keer gedownload. Sharman heeft maandag het bestaan van de worm bevestigd en zegt de situatie in onderzoek te hebben. Het is niet voor het eerst dat Sharman onder vuur ligt. Nog maar kort geleden beschuldigden KaZaA en Morpheus elkaar omdat hun netwerken niet veilig zouden zijn. Symantec heeft inmiddels een definitie-update voor Norton uitgebracht, die in staat is Benjamin te detecteren. Ook F-Secure en Kaspersky maken melding van de worm en hebben een oplossing beschikbaar gesteld. Concurrent McAfee moet nog een update uitbrengen. Het bedrijf vindt het gezien het lage aantal meldingen niet nodig om een extra update uit te brengen. De reguliere update van deze week moet een oplossing bieden.

Werking

Benjamin creëert op een getroffen pc een nieuwe map die wordt gedeeld met andere KaZaA-gebruikers. In deze map plaatst de worm een groot aantal bestanden met titels van bekende muziek en films. Deze zijn uiteraard ook besmet. Als een andere gebruiker naar een dergelijke titel zoekt, kan hij een besmet bestand binnenhalen, waarmee de verspreiding verder gaat. Verder doet Benjamin niet zo heel veel. Sommige gebruikers klagen wel over crashende computers, wat een gevolg zou zijn van het beroep dat de worm doet op de beschikbare systeembronnen. Tot slot wordt er een extra browserscherm geopend dat naar een advertentiesite leidde. Inmiddels leidt het scherm nergens meer naartoe. Experts vinden Benjamin interessant omdat dit het eerste virus zou zijn dat zich specifiek richt op één bepaalde peer-to-peer dienst, in dit geval KaZaA. In het verleden had ook het Gnutella-netwerk te maken met virussen.

Betaalde content

Niet alleen voor Sharman, ook voor Altnet (ook bekend onder de naam Brilliant Technologies) komt de worm allicht ongelegen. Dit bedrijf heeft namelijk maandag zijn eerder aangekondigde TopSearch-dienst gelanceerd. Deze dienst functioneert binnen het bestaande KaZaA-netwerk en moet de gevestigde orde (de platenbranche) weer wat controle geven, zo is het idee. TopSearch plaatst via KaZaA links naar materiaal waarvoor moet worden betaald bovenaan de lijst met zoekresultaten. Contentproviders betalen aan Altnet om hun materiaal op deze manier te promoten. Altnet heeft op zijn beurt een deal met Sharman gesloten. Het materiaal van de bij Altnet aangesloten aanbieders zullen met DRM-technologie (Digital Rights Management) worden beveiligd. Zij zullen dan alleen kunnen worden gedownload als ervoor wordt betaald. Tot nu toe heeft Altnet nog weinig afspraken kunnen maken met contentproviders. Een ervan is EMI's 2Ksounds, waarvan de content alleen op eigen servers zal worden geplaatst, niet op de pc's van gebruikers. De dienst is overigens niet onomstreden. Critici stellen dat TopSearch moet worden gezien als Trojaans Paard, dat wordt geïnstalleerd op de pc's van gebruikers zonder dat zij dit doorhebben. Andere critici vragen zich af of de dienst succes zal hebben, gezien het feit dat de KaZaA-gebruiker alleen geïnteresseerd is in gratis muziek en films.