Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in Noord-Holland heeft nog 450 werkplekken die draaien op Windows XP, maar wil niet meedoen in het grote samenwerkingscontract dat door de lokale overheden is afgesloten met Microsoft. Daardoor zal het bedrijf gedurende de migratie naar Windows 7 niet door Microsoft worden voorzien van hotfixes om gaten in XP te dichten.

XP is geen probleem

"Dat is voor ons geen probleem", zegt woordvoerder Marko Cortel. "Onze werkplekken zijn zeer goed afgeschermd van de buitenwereld en er zijn uitgebreide beveiligingsmaatregelen getroffen, losstaand van Microsoft, om ongeautoriseerde toegang tot deze systemen te voorkomen. Daarnaast monitoren wij onze ICT-infrastructuur voortdurend en kunnen we snel en adequaat optreden in geval van verstoringen."

In eerste instantie meldde het HHNK tevens dat de riool- en peilgemalen van afstand worden bestuurd via pc's op XP, maar dat bleek achteraf een vergissing. Wel is XP betrokken bij andere voorzieningen van het Hoogheemraadschap.

Een beveiliging intern netwerk

"Onze rioolwaterzuiveringen (RWZI's) worden decentraal bestuurd, vanuit een beveiligd intern netwerk. De pc's die daarvoor zorgen, zijn wel op basis van Windows XP. Ze worden in een parallel project samen met de hardware vervangen. Ook hiervoor geldt dat de machines binnen ons goed beveiligde netwerk geplaatst zijn en dat er uitgebreide beveiligingsmaatregelen zijn om ongeautoriseerde toegang tot deze systemen te voorkomen." Volgens Cortel is er voor die machines geen verbinding met internet gerealiseerd en zouden installaties daardoor niet zomaar kunnen worden benaderd.

Het Hoogheemraadschap staat aan de beginfase van de migratie naar Windows 7. "We draaien op dit moment proef met een aantal werkplekken. Daar testen we de compatibiliteit met specifieke software die wij gebruiken. Daarna rollen we Windows 7 uit over de andere werkplekken. Naar verwachting is deze uitrol in augustus afgerond."