Duizenden, wellicht honderdduizenden computers bij lokale overheden gebruiken ook na 8 april nog Windows XP. Maar bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Nationaal Cyber Security Center (NCSC) is er geen flauw benul over de werkelijke omvang van mogelijke problemen met het dadelijk onveilige besturingssysteem.

Geen enkel idee over de omvang

Zowel VNG, dat juist sinds kort een ICT-beveiligingstak heeft in het IBD, als NCSC zeggen al geruime tijd gemeenten te waarschuwen voor het wegvallen van de ondersteuning van Windows XP door Microsoft, maar daar verder weinig tot niets aan te kunnen doen omdat het de eigen bevoegdheid is van de gemeenten.

Maar bij veel grote en middelgrote gemeenten zijn migratietrajecten van Windows XP naar een ander besturingssysteem of net gestart of moeten deze nog starten. Utrecht, Amsterdam en Eindhoven zijn al goed voor tienduizenden PC's met Windows XP.

Eindhoven doet er nog een jaar over

De gemeente Eindhoven zegt zelfs pas eind van dit jaar, en mogelijk begin 2015 te beginnen met een migratie naar Windows 8. De keuze voor 8 is opmerkelijk, aangezien de andere gemeenten veelal kiezen voor Windows 7. "Eindhoven heeft innovatie hoog in het vaandel staan en kiest daarom voor de nieuwste versie", zegt een woordvoerder.

Lees meer op Computerworld: Gemeenten nemen bewust risico met gebruik XP.

Volgens beveiligers van Madison Ghurka en Fox-IT leiden gemeenten, maar ook andere organisaties, aan een urgentietekort. Daarnaast zijn er zo veel applicaties of koppelingen zelf gebouwd of op maat gemaakt voor Windows XP, dat overstappen een enorme klus is.

Een leven zonder Windows XP. Webwereld en Computerworld brengen in de maand februari onder de naam XPocalypse de gevolgen in kaart van het besluit van Microsoft om de ondersteuning op het meest populaire besturingssysteem ooit te stoppen. Volg het dossier XPocalypse en geef je mening!