Dit heeft Microsoft laten weten op haar support forum. Jesper Johansson, voormalig program manager for security policy bij Microsoft heeft in samenwerking met een aantal gebruikers die getroffen zijn door het probleem, onderzocht waar het precies vandaan komt.

Één van zijn bevindingen is dat het probleem alleen van toepassing is op machines met een processor van Advanced Micro Devices (AMD), meldt ComputerWorld.

De kwestie is een déjà vu. Afgelopen februari bleek dat een voorbereidende update van Windows Vista SP1 sommige systemen deed verzanden in een eindeloze herstartcyclus.

Boze gebruikers

Afgelopen woensdag liep het aantal boze berichten van getroffen gebruikers op het XP SP3 ondersteuningsforum in een rap tempo op, slechts één dag nadat Microsoft de update had uitgebracht. Een van de eerste gebruikers die te maken had met het probleem plaatste op de blog: "Ik heb zojuist Windows XP SP3 geïnstalleerd en nadat ik dit proces had voltooid, kreeg ik een melding bij het herstarten dat Windows niet geladen kon worden. Het laat het opstartscherm van Windows zien, waarna het systeem zichzelf steeds weer opnieuw opstart".

Veilige Modus ontoegankelijk

Een extra groot probleem daarbij is dat de meeste gebruikers die melding maakten van hun probleem op het forum, ook niet meer konden opstarten in de Veilige modus van Windows, hetgeen het onmogelijk maakt om het probleem vanuit Windows te verhelpen.

Ook is het voor hen daardoor niet mogelijk om terug te keren naar een herstelpunt waarop SP3 nog niet was geïnstalleerd. De problemen leiden logischerwijs tot woeste reactie van gebruikers.

Alleen van toepassing op AMD

Johansson, die zelf ook met het euvel te maken kreeg, onderzocht het probleem samen met een aantal andere gebruikers en ontdekte twee oorzaken. Het probleem waarbij de pc niet meer wil opstarten heeft volgens hem alleen betrekking op AMD-pc's die verkocht zijn door Hewlett-Packard: "Het probleem is dat HP dezelfde schijf-image installeert op pc's met een Intel-processor en pc met een AMD-processor. Omdat deze images gelijk zijn, is op beide computers de intelppm.sys driver geïnstalleerd en geladen. Die driver is nodig voor het energiebeheer binnen Intel-systemen."

"Op AMD-systemen biedt amdk8.sys deze functionaliteit. Normaliter veroorzaakt het draaien van een intelppm.sys-driver op een AMD-pc geen problemen, maar blijkbaar wel na de eerste keer herstarten bij de installatie van een service pack. De machine blijkt plotseling niet meer in staat om Windows te starten, of crasht tijdens het laden en herstart zichzelf keer op keer."

BIOS-probleem

De andere oorzaak is volgens Johansson eveneens alleen AMD-gerelateerd. Computers met een specifiek moederbord krijgen na de installatie van SP3 de melding dat er problemen zijn met de BIOS van het systeem en dat er een nieuwe versie moet worden geïnstalleerd. Om welk type moederbord het gaat staat volgens Johansson nog niet helemaal vast, maar hij vermoedt dat het gaat om het ASUS A8N32-SLI Deluxe-moederbord.

Workarounds

Naast oorzaken weet Johansson op zijn blog gelukkig ook een aantal workarounds te melden. Het probleem met de HP machines die zijn voorzien van een AMD-processor kan worden opgelost door de intelppm.sys driver uit te schakelen. Het andere probleem kan worden verholpen door een USB flash drive in te pluggen in de computer voor het opstarten.

Redmond was niet beschikbaar voor commentaar aan Computerworld, een Amerikaanse zustersite van Webwereld. Maar een medewerker van het bedrijf heeft getroffen gebruikers op het forum wel gevraagd om informatie te sturen, zoals de systeemconfiguratie van de pc en of zij wel of niet konden opstarten in Veilige Modus.