Met name de computers van de beruchte NHS, het overheidsdepartement voor de gezondheidszorg, draaien nog XP, althans zeker driekwart van alle pc's. Het ministerie voor de Volksgezondheid is daarom in overleg gegaan met Microsoft om te bezien of -tegen betaling- kan worden voorzien in een verlengde ondersteuningsperiode. Daarnaast moet er een migratieplan komen.

Ondersteuning kost 200 dollar per jaar per pc

Volgens The Register kost een dergelijke verlengde ondersteuning 200 dollar per desktop voor het eerste jaar en stijgt die prijs elk jaar met 100 procent cumulatief. Het gaat om naar verluidt een miljoen pc's. Met technici van Microsoft speciaal in dienst van NHS moeten onder meer beveiligingslekken in de periode na 8 april worden gedicht.

Eerder spraken hoge overheidsbeambten van China al met Microsoft over het XP-probleem en ook de Nederlandse overheid is in gesprek met Microsoft. Ook de Nederlandse banken doen dat om onder meer de risico's op een tsunami aan fraude met internetbankieren te voorkomen.

Microsoft-consultants hebben handen vol aan XP

In het Verenigd Koninkrijk is Microsoft-dienstverlener Avanade volop bezig met het migreren van klanten vanaf XP en een flink aantal heeft voor de periode na 8 april de zo geheten extended support aangevraagd.

Een leven zonder Windows XP. Webwereld en Computerworld brengen in de maand februari onder de naam XPocalypse de gevolgen in kaart van het besluit van Microsoft om de ondersteuning op het meest populaire besturingssysteem ooit te stoppen. Volg het dossier XPocalypse en geef je mening!