Vanaf vandaag kunnen XS4All-abonnees die ook telefoniediensten afnemen gebruikmaken van de 'dienst nummerblokkering'. Per nummer of nummerreeks kunnen ze zelf instellen welke inkomende en uitgaande telefoongesprekken moeten worden geblokkeerd. Het instellen van het filter kan op een website of direct vanaf het telefoontoestel.

Specifiek blokkeren

Anonieme nummers kunnen desgewenst allemaal worden geblokkeerd. Daarnaast is er de handige optie om individuele afgeschermde nummers te blokkeren door de code in te toetsen direct na een ongewenst gesprek. Dat onbekende nummer is dan vervolgens geblokkeerd.

Volgens de XS4All is dat ook effectief tegen bedrijven, omdat de meeste telemarketingbedrijven meestal bellen vanaf één afgeschermd nummer, zo laat een woordvoerder weten.

Het blokkeren van (anonieme) nummers op bepaalde tijdstippen, zoals bij Solcon sinds gisteren kan, is bij het XS4All-telefoonfilter niet mogelijk. "Dat wordt bij ons wellicht later mogelijk, het is op zich wel handig", aldus een woordvoerder.

Volgens XS4All maakt de komst van een verplicht 'bel-me-niet-register' begin 2008 de nummerblokkering niet overbodig. "Het blijft voorlopig afwachten of er dan ook daadwerkelijk hard wordt opgetreden tegen overtreders. Bovendien zijn mensen het liefst zelf de baas over dergelijke zaken."