De zoekmachine van Yahoo heeft er een extra filter bijgekregen. Naast het bestaande filter voor gewelddadige en erotische content laat Yahoo nu ook prominent zien welke sites mogelijk malware of kwaadaardige code bevatten.

Het filter wordt geleverd door SiteAdvisor, sinds 2006 eigendom van beveiligingsexpert McAfee.

SiteAdvisor is een browserplug-in die de surfer waarschuwt bij het bezoek aan een potentieel gevaarlijke website. Dat kan gaan om ongewenste reclametools (adware), spyware, virussen, browserexploits of het risico om gespamd of gephist te worden. Voor Yahoo is de filterdienst omgedoopt tot SearchScan.

Weggefilterd

Aangezien browserexploits al worden uitgevoerd op het moment dat een surfer een site bezoekt, worden webpagina's met die kwaadaardige code uit de zoekresultaten gefilterd. Bij minder acute dreigingen waarschuwen Yahoo en McAfee alleen met felrode teksten en ballontjes. De internetter kan desgewenst gewoon doorklikken naar de dubieuze site.

StopBadware.org

Hiermee verschilt het systeem van het securityfilter dat Google hanteert in samenwerking met StopBadware.org. Google geeft niet meteen een waarschuwing in de resultatenlijst, maar leidt de surfer om naar een waarschuwingspagina wanneer deze op een gevaarlijke link klikt.

Standaard aan

SearchScan kan in de voorkeursinstellingen van Yahoo worden uitgezet, maar staat standaard ingeschakeld. Het securityfilter is in eerste instantie uitgerold op de belangrijkste Yahoo-sites in de VS, Canada, een aantal Europese landen en Australi├ź en Nieuw-Zeeland. De Nederlandse Yahoo-versie is nog ongefilterd.

Volgens Tim Dowling, vicepresident van McAfee's Websecurity group, is SearchScan de eerste van verschillende webbeveiligingsfuncties die het bedrijf samen met Yahoo ontwikkelt.