Alibaba noemt de opstelling van Yahoo "roekeloos" vanwege het "gebrek aan bewijs". Yahoo koos vorige week in een reactie op het Google-China-conflict direct de kant van Google en vindt dat alle internetgiganten op de barricade moeten voor privacy.

Alibaba is onder meer eigenaar van Taobao, China's grootste shoppingsite. In 2005 kocht Yahoo voor 1 miljard dollar 40 procent van de aandelen van het bedrijf. Ook werd Yahoo China aan de Chinezen overgedragen. Alibaba is de vertegenwoordiging van Yahoo in China. Sinds het vertrek van Jerry Yang als Yahoo-ceo is de relatie met de Amerikanen hard achteruitgehold.

Yahoo zweeg over aanval

Yahoo is volgens geruchten ook doelwit geweest van de aanval op Amerikaanse bedrijven. Diverse media schrijven dat Google tevergeefs contact opnam met Yahoo na de aanvallen. Maar tot frustatie van Google koos de collega-zoekgigant ervoor om te zwijgen.

Steeds meer experts wijzen richting de Chinese overheid als bron van de aanval. Het securitybedrijf Mandiant zegt door Google ingehuurd te zijn om onderzoek te doen naar de aanval. Mandiant kan zich niet voorstellen dat zulke "unieke" malware zonder staatssteun gemaakt kan worden. Ook McAfee noemt de aanvalscode "zeer geavanceerd".