In juni werd duidelijk dat zoekmachine en mailprovider Yahoo meer datavorderingen voor gebruikersdata krijgt dan zijn grotere concurrenten Google, Facebook, Apple of Microsoft. Nu blijkt dat er ook massaal aan deze data-verzoeken van de Amerikaanse overheid wordt voldaan. Bij 11.402 van de 12.444 vorderingen werkte Yahoo mee.

Ook e-mails en foto's gedeeld

Bij een kleine 7000 van die bevragingen zijn alleen standaardgegevens zoals e-mail- en IP-adressen, factuuradressen, namen en locaties vrijgegeven. Maar bij meer dan 4500 vorderingen is ook de inhoud van communicatie van mail- en chatdiensten overhandigd, terwijl Yahoo ook adresboeken en bestanden van zijn fotodienst Flickr afgeeft.

Ook buiten de Verenigde Staten krijgt Yahoo veel dataverzoeken. In totaal gaat het om een kleine 30.000 verzoeken vanuit 16 landen, blijkt uit het gepubliceerde Transparency Report. Dataverzoeken van de overgenomen blogsite Tumblr zijn daarbij overigens nog niet meegerekend. Bij elkaar opgeteld gaat het om bijna 63.000 Yahoo-accounts wereldwijd.

'Nog geen 0,01 procent'

Het bedrijf claimt dat het 700 miljoen actieve gebruikers heeft in 60 landen. Volgens Yahoo-advocaat Ron Bell betreft het daarom minder dan 0,01 procent van alle Yahoo-accounts, schrijft hij in een blogpost.

Het aantal vorderingen op basis van de Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA, waar de Patriot Act ook onder valt) mogen niet bekend worden gemaakt. De techreuzen van Silicon Valley - met Microsoft en Google voorop - willen daarover duidelijkheid aan hun gebruikers geven.

Ook Yahoo geeft gehoor aan het geheimhouden van de NSA-praktijken, aldus Bell, die tevens meldt dat Yahoo voortaan elke 6 maanden met een update van het Transparency Report komt.

Yahoo Transparency Report Jan June 2013 1.3