Dat oordeelde de rechtbank van Dendermonde maandag. De Belgische justitie heeft Yahoo al meermalen verzocht om de persoonsgegevens van enkele Yahoo-mailgebruikers te overhandigen. Die gebruikers worden verdacht van criminele activiteiten.

Yahoo weigert dit tot nog toe categorisch. Het houdt vol dat dergelijke verzoeken via de autoriteiten in de Verenigde Staten moeten lopen. De webmaildienst is namelijk Amerikaans en het bedrijf heeft geen vestiging in België. Dit is vastgelegd in het rechtshulpverdrag tussen België en de VS, stelt Yahoo.

Maximale straf

Gisteren maakte de rechter echter gehakt van de weigering. Hij stelt dat Yahoo de persoonsdata moet ophoesten omdat het wel degelijk actief is in België. De magistraat legde het internetbedrijf de maximale boete op van 55.000 euro. Bovendien moet Yahoo nog eens 10.000 euro betalen voor elke dag dat het volhardt in z'n weigering de data over te dragen.

Yahoo gaat in hoger beroep. Het kondigde dat prompt aan na deze uitspraak van de rechter, meldt De Morgen. Het Amerikaanse bedrijf stelt dat het vonnis 'negatieve implicaties' kan hebben voor buitenlandse bedrijven zonder vestiging in België.

China

De weigering van Yahoo is opmerkelijk in het licht van de kritiek die het eerder heeft gekregen voor het wél overdragen van gebruikersgegevens. Het bedrijf is de afgelopen jaren meermaals negatief in het nieuws gekomen, omdat het gewillig zou meewerken aan de censurering en vervolging van op internet actieve dissidenten in China.