Als officiële partner van de Amerikaanse Democratische conventie heeft YouTube om onduidelijke redenen de livestream van het evenement geblokkeerd. Mensen die de conventie online wilden volgen kregen een foutmelding. Daarin stond dat de beelden copyrights schenden en afspelen niet mogelijk was. De video staat nog altijd gemarkeerd als privé.

YouTube weet van niets

YouTube was zelf niet op de hoogte van de blokkade. Toen journalisten van Wired medewerkers van het bedrijf hiermee confronteerden, ontkende het de problemen met de livestream. Het door Google overgenomen videokanaal sprak van een “korte foutmelding" en dat “geen van de YouTube-video's problemen ondervond."

De foutmelding voor Nederlandse kijkers: Klik voor groot

Het is niet de eerste keer dat YouTube content zomaar blokkeert. Eerder waren er problemen met het ten onrechte blokkeren van gamevideo's. In die zaak werden onbedoeld de rechten van gemebeelden toebedeeld. De oorzaak is waarschijnlijk het geautomatiseerde InhoudsID-systeem dat door YouTube is opgezet om copyrightschending te voorkomen.

Levenslange ban

Bij het uploaden van video's krijgt de gebruiker de mogelijkheid om aan te geven of hij de eigenaar is van de beelden. Hierbij geeft de gebruiker aan wat er moet gebeuren als een andere gebruiker inbreuk maakt op zijn copyrights; de video blokkeren of bijvoorbeeld advertenties bij de video plaatsen.

YouTube heeft dit jaar de schending van auteursrechten aangescherpt. Gebruikers die video's uploaden die copyrights schenden krijgen bij de eerste paar keer een video te zien over copyrightschending. Wanneer zij meermaals betrapt worden op schending van auteursrechten, volgt een levenslange ban van hun account.