Op Internet circuleren veel klachten van YouTube-gebruikers die claimen dat hun video's met into's van games ten onrechte worden geblokkeerd. Bij het uploaden krijgt de gebruiker een waarschuwing te zien dat de rechten van de video's liggen bij journalistieke gamesite, zoals het Nederlandse Gamer.nl. Volgens nieuwsblog Torrentfreak eigent Gamer.nl de rechten van duizenden gamevideo's toe.

'Weinig aan te doen'

Joost Wouterse, projectmanager Sanoma Media (uitgever van Gamer.nl), is a langer bekend met dit probleem: “Het is een probleem waar we vrij weinig aan kunnen doen. Wanneer Gamer.nl een review van een game uploadt, krijgen zij de vraag of zij de eigenaar van de beelden zijn. Omdat een video tevens uit beelden bestaat van zelfgeschoten beelden en interviews, vinken we dit aan. Het probleem is dat onze beelden worden ondersteund door de intro's en beelden uit de game", meldt Wouterse tegenover Webwereld.

YouTube wijst de rechten van de gamebeelden hierdoor automatisch toe aan Gamer.nl. Wanneer gebruikers eigen video's met gamebeelden uploaden, blokkeert de upload en krijgen zij een waarschuwing voor copyrightschending.

Game-industrie vreemde eend

Ook andere gamesites, zoals het Amerikaanse IGN, krijgen onbedoeld de rechten van gamebeelden toebedeeld door YouTube. “Het gaat voornamelijk om de game-industrie. Die is een beetje de uitzondering op de regel, omdat er in gamereviews eigen beelden en beelden uit de games wordt gebruikt", zegt Wouterse.

Het geautomatiseerde InhoudsID-systeem is door YouTube opgezet om copyrightschending te voorkomen. Bij het uploaden van video's krijgt de gebruiker de mogelijkheid om aan te geven of hij de eigenaar is van de beelden. Hierbij geeft de gebruiker aan wat er moet gebeuren als een andere gebruiker inbreuk maakt op zijn copyrights; de video blokkeren of bijvoorbeeld advertenties bij de video plaatsen.

Advertentie-inkomsten generen?

Op de vraag of Gamer.nl advertentie-inkomsten ontvangt van gamebeelden in andermans video's moet Wouterse het antwoord schuldig blijven. “Zover ik weet is dat niet het geval. We voeren weinig beheer uit over onze video's op YouTube. Ik weet dat gebruikers counterclaims kunnen indienen, maar dit verloopt allemaal automatisch. We krijgen geen lijsten binnen met counterclaims van gebruikers."

YouTube heeft dit jaar de schending van auteursrechten aangescherpt. Gebruikers die video's uploaden die copyrights schenden krijgen bij de eerste paar keer een video te zien over copyrightschending. Wanneer zij meermaals betrapt worden op schending van auteursrechten, volgt een levenslange ban van hun account.

Bij YouTube staan vragen uit over de klachten van het copyrightsysteem.