De Turkse overheid heeft bij Google een verzoek ingediend tot verwijdering van video's waarin een vermeend gesprek tussen premier Erdogan en zijn zoon is te horen over het verstoppen van geld voor anti-corruptie-onderzoekers. Volgens de regering zijn de filmpjes nep en onderdeel van een lastercampagne. Google weigert de filmpjes van YouTube te halen, meldt de Wall Street Journal zaterdag. Volgens Google zijn er onvoldoende juridische redenen om de video's te verwijderen.

De Turkse regering dreigt behalve YouTube ook Facebook te blokkeren. Turkije heeft YouTube al eerder geblokkeerd in periodes tussen 2007 en 2010, vanwege filmpjes waarin Atatürk, de oprichter van de moderne Turkse republiek, werd beledigd.

Twitter-blokkade en dns-servers

De regering van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan blokkeerdezaterdagochtend korte tijd Google's dns-servers. Die worden massaal gebruikt om de blokkade van Twitter in Turkije te omzeilen. De dns-servers van Google werkten enkele uren later weer.

Op vrijdag stelde de Turkse overheid een dns-blokkade van Twitter in, die simpel is te omzeilen, omdat Turkije niet de ip-adressen van Twitter heeft geblocked. De Amerikaanse regering heeft vrijdagavond in een verklaring zijn zorgen geuit over de nieuwe golf van internetcensuur door het Turkse regime.

'Karaktermoord'

De Turkse regering verdedigde de Twitter-blokkade zaterdag in een persverklaring. "Twitter is gebruikt als een middel om systematisch karaktermoord uit te voeren door de verspreiding van illegaal verkregen opnames en verzonnen verslagen van telefoontaps."