De Amerikaanse Senator Joe Lieberman riep de YouTube eerder deze week op om bepaalde video's te verwijderen. De video's zijn vervaardigd door terroristische organisaties en tonen aanslagen op Amerikaanse soldaten, evenals wapentrainingen en opzwepende speeches die zijn bedoeld om zieltjes te winnen voor de organisaties.

Lieberman omschreef het ongewenste videomateriaal als content, specifiek bedoeld om geweld tegen het Westen aan te wakkeren, meldt PC World.

Propaganda verspreiden

In een oproep aan Google ceo Eric Schmidt uitte Lieberman zijn zorgen: "Islamitische organisaties gebruiken YouTube om hun propaganda te verspreiden, nieuwe aanhangers te vinden en om ze te leren vechten. YouTube biedt deze organisaties, ongewild, een medium om hun stem te laten horen, die, ondanks militaire tegenslagen, versterkt wordt door het videomateriaal dat zij aanbieden."

YouTube werkt niet mee

In de brief bepleit Lieberman bovendien dat YouTube zijn eigen huisregels overtreedt. Daarin is namelijk een verbod op het propageren van geweld opgenomen. Hoewel YouTube naar aanleiding van de brief een aantal video's heeft verwijderd, heeft het bedrijf laten weten het grootste deel online te laten omdat ze niet in strijd zijn met de huisregels.

Zelfregulatie

In een bericht op de blog van YouTube laat het bedrijf weten dat het alleen mogelijk is om te handelen op basis van klachten: "Er worden elke dag honderdduizenden video's geupload naar YouTube. Het is niet mogelijk om al die content voor publicatie te bekijken. Daarom is er een systeem ontwikkeld waarbij onze gebruikers helpen om de huisregels te handhaven, door te melden wanneer video's deze regels schenden. Miljoenen gebruikers benutten deze mogelijkheid door video's te rapporteren".

Vrijheid van meningsuiting

YouTube laat eveneens in het bericht weten dat het uiteraard niet achter terroristische motieven staat. De site schaart zich echter achter de vrijheid van meningshuiting, zelfs al is deze mening ongebruikelijk of radicaal: "Wij zijn van mening dat YouTube een rijk en relevant platform is omdat het een grote verscheidenheid aan meningen bevat. In plaats van deze meningen te weigeren, staan we onze gebruikers toe om alle content die acceptabel is te bekijken, en daarna hun eigen mening te vormen. Uiteraard kunnen gebruikers daarna hun onvrede in de vorm van hun eigen mening onder de filmpjes plaatsen. Dat vormt een gezonde discussie."