Vanuit oogpunt van security bezien heeft Apple afgelopen tien jaar de touwtjes voor OS X flink aangetrokken, zegt ESET-onderzoeker Stephen Cobb. Apple is flink samen gaan werken met de securitycommunity en applicatieontwikkelaars en dat valt te prijzen, maar Cobb heeft ook een kritiekpunt: Apple mag een tikje transparanter worden over zijn beveiligingsbeleid, zegt de onderzoeker tegenover zustersite Networkworld.com. "Mocht Apple ergens iets missen, wat gaan we dan doen?", vraagt Cobb zich af, verwijzend naar het gesloten karakter van het besturingssysteem.

Vandaag precies 30 jaar geleden verscheen de eerste Macintosh, met het besturingssysteem dat later Mac OS genoemd zou worden. Computerworld wierp een blik op de evolutie van Mac OS.

Vooral de laatste versie blinkt uit qua beveiliging. "OS X Mavericks is beduidend beter dan eerdere versies", zegt directeur Benjamin Levy van Solutions Consulting. "De API voor gebruiksprofielen is enorm uitgebreid en de cachingserver is een welkome aanvulling. Het feit dat ze nu weggeven waar ze eerder nog 200 dollar voor vroegen laat zien dat ze de lat hoger leggen, meer mensen het laten gebruiken en werken aan het bouwen van een sterker, gezonder ecosysteem."

Daarbij helpt dat OS X is gaan werken met de Mac App Store en online updates. "Maar je kunt met het juiste beheer voorkomen dat er zomaar wat gedownload kan worden. Ook kun je per device instellen wat er geïnstalleerd mag worden. Ik denk dat ieder bedrijf hier blij mee is, al zullen niet alle werknemers het met mij eens zijn."

De laatste veranderingen in OS X maken het mogelijk om met Microsofts Exchange ActiveSync en Active Directory te werken. Security- en onderzoeksdirecteur Corey Nachreiner van firewall-leverancier WatchGuard noemt dit een uitkomt. "Ze maken nu producten waarvan ze weten dat ze in het bedrijfsleven werken en laten daarbij Microsoft het zware authenticatiewerk doen." In feite is OS X Server daarmee een "MDM-light pakket" geworden waarmee beheerders hun basistaken qua Macbeheer kunnen uitvoeren en leveranciers van securitypakketten via API's geavanceerde mogelijkheden wat betreft bestandsbeheer en encryptie aangereikt krijgen.

Lees het volledige verhaal over de ontwikkelingen die OS X op gebied van security doormaakte op Networkworld.com.