In de contactloze creditcards van Visa zit een pijnlijke bug, die straatrovers de mogelijkheid geeft de limiet voor PIN-loze betalingen op te heffen. Normaliter moet voor elke transactie boven de 20 euro een pincode worden ingevoerd, daaronder niet.

Maar omdat de chip een transactie in buitenlandse valuta niet goed herkent kan deze limiet worden verhoogd naar 999.999,99 in een andere munteenheid.

Niet-praktisch?

Dat ontdekten onderzoekers van de universiteit van Newcastle. Criminelen zouden zo gigantisch kunnen cashen. Het enige dat nodig is is een mobiele betaalterminal in de buurt houden van de NFC-kaarten van slachtoffers. Die hebben niets door van het contactloos zakkenrollen.

Visa sust dat het geen praktisch gevaar ziet in de bug, omdat de onderzoekers niet daadwerkelijk hebben getest of een transactie ook doorgaat. Volgens Visa zijn er 'verschillende beveiligingssystemen' in de back-end om dat te voorkomen. Een hele geruststelling. Misschien de NFC-passen toch maar beter in een modieus metalen kooitje stoppen.