'Uutinen Suomen ydinsaastumisesta' (oftewel: 'nieuws over een nucleaire ramp in Finland') luidt het onderwerp van de spamberichten die Finse internetgebruikers sinds woensdag binnenkrijgen. Dat doet sterk denken aan de mails die Nederlandse internetters in november vorig jaar ontvingen. Destijds werden er berichten verstuurd dat er 'een stevige explosie in een nederlandse Atoomcentrale in de buurt van Amsterdam' zou hebben plaatsgevonden.

Onzin, in de buurt van Amsterdam staat geen 'Atoomcentrale'. In het Finse spambericht wordt een vergelijkbare fout gemaakt. Volgens de spammers zou er een nucleair ongeval zijn geweest in de buurt van Mikkeli. De Finse kerncentrales bevinden zich echter in een heel ander deel van het land.

In Nederland probeerden de Zbot-verspreiders ook slachtoffers te maken met een dating-mailtje van een zekere Polina ("Ik ben naar Nederland komen studeren. Ik zoek een vriend / seks-partner. Hij moet een goede man zijn, serieus, betrouwbaar, slim.").

Ook die tactiek wordt nu weer toegepast in Finland. De Finse virusbestrijder F-Secure heeft berichten ontvangen met als onderwerp 'Etsin rakastajaa' ('Op zoek naar een vriend'). De afzender heet deze keer Tatjana.

Wie de in de Finse mail genoemde links volgt, komt terecht op een pagina waar via een nieuwe link wordt geprobeerd om een variant van Zbot op de pc van de bezoeker te installeren. Zbot is een berucht Trojaans paard dat is gericht op het leegplunderen van bankrekeningen. Bron: Techworld