Zeelandnet heeft zijn klanten in een brief laten weten dat een maand geleden 74.000 @zeelandnet.nl e-mailadressen buit gemaakt zijn via een digitale inbraak op de website www.zeelandnet.nl. De provider zegt dat door de hack geen toegang tot persoonlijke gegevens is verkregen. Ook zouden wachtwoorden, naam, woon- of vestigingsadressen van abonnees ontoegankelijk zijn gebleven.

Vertrouwelijke gegevens

Volgens Zeelandnet zijn direct aanvullende beveiligingsmaatregelen getroffen om de aanval te kunnen stoppen. Vervolgens is een extern bedrijf ingeschakeld om een onderzoek in te stellen. Daaruit bleek dat de hack vanaf een IP-adres in China is gepleegd. De provider legt aan abonnees uit dat het nu pas met de hack naar buiten komt, omdat eerst beveiligingsmaatregelen getroffen moesten worden.

Verder vond de provider dat er geen haast bij de informatievoorziening was omdat er geen vertrouwelijke gegevens waren gestolen. Abonnees worden nu wel gewaarschuwd omdat ze mogelijk ongewenste e-mailberichten kunnen ontvangen.

'Spam is op zichzelf niet gevaarlijk'

“De daders zullen de e-mailadressen vermoedelijk wel gebruiken om 'spam' te versturen. Spam is ongewenste elektronische post. Vaak gaat het om reclameboodschappen. Spam is op zichzelf niet gevaarlijk, maar levert u wel ongemak op", legt zeelandnet in de brief aan de abonnee uit. Om alle vragen van klanten te beantwoorden verwijst de provider naar een klantenservicepagina op de website van Zeelandnet.