Het Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) heeft geld beschikbaar gesteld aan wetenschappelijk onderzoeksinstituut MIT om een zelfhelende en superveilige cloudoplossing te ontwikkelen. Binnen die infrastructuur moet kunstmatige intelligentie cyberaanvallen herkennen en weerstaan zonder dat het systeem offline hoeft te gaan.

Diezelfde kunstmatige intelligentie moet ook leren van die aanvallen om zo steeds sterker te worden. Voordeel ervan is dat gebruikers geen verstoring van de dienstverlening ondergaan en uiteindelijk moet het ook kostenbesparend werken.

Nu nog te weinig kennis

In een verklaring zeggen de wetenschappers van het MIT dat tot nu toe te weinig kennis is over de wijze waarop een cloudinfrastructuur nu eigenlijk werkt. De wetenschappers vergelijken een dergelijke zelf reparerende cloud als een menselijk lichaam. Dat heeft eveneens een systeem om de eigen interne processen in de gaten te houden, waarbij het ongewone activiteiten detecteert. Door de werking van die infrastructuur tot op het bot te analyseren en te doorgronden, zou het mogelijk moeten zijn abnormaal gedrag in de infrastructuur snel te herkennen en te fiksen.

“Als we dat voor elkaar kunnen krijgen", zegt de leider van het zo geheten Cloud Intrusion Detection and Repair-project professor Martin Rinard, “zal de cloud de aanval overleven en blijven functioneren zonder problemen." De cloud functioneert daarin volledig zelfstandig en automatisch. Het ontdekt aanvallen en slaat ze af zonder menselijk ingrijpen. Iets dat tot voor de huidige systemen onmogelijk is.

Ingrijpen bij abnormaal gedrag

De aanvallen zouden kunnen worden afgeslagen doordat het systeem ingrijpt bij abnormaal gedrag, waarmee vreemde parameters worden gewijzigd in gangbare parameters, ongewone gedrag simpelweg verwijdert of er nieuwe opdrachten aan toevoegt waardoor de operatie weer normaal gaat functioneren. Door de interactie die van buitenaf komt te veranderen naar normaal gedrag, kan de infrastructuur zonder haperen verder functioneren.

Het MIT heeft niet bekend gemaakt wanneer ze denken de eerste resultaten binnen te hebben en op welke termijn een dergelijke onaantastbare cloud werkelijk op de markt zal verschijnen.