Electronic Frontier Foundation, Greenpeace, en het Tenth Amendment Center hebben vrijdag gezamenlijk een luchtschip (foto) over het NSA-datacenter in Utah laten vliegen uit protest tegen de massage illegale spionage door de inlichtingendienst. Op de 41 meter lange zeppelin stond het webadres StandAgainstSpying.org. Op die site verzamelen 20 actiegroepen en bedrijven zich in protest tegen de praktijken van de NSA.

Greenpeace voert meestal alleen actie voor milieuzaken, maar stelt dat zijn actie voeren ook worden bemoeilijkt door de spionage. "Greenpeace heeft de afgelopen jaren geleerd dat mensen hun recht op schone lucht en water niet zomaar kunnen beschermen als bepaalde burgerrechten steeds verder worden beperkt", aldus een Greenpeace-woordvoerder.

Eerste NSA-transparatierapport

De actie vond plaats op dezelfde dag waarop de NSA zijn eerste "transparantierapport" publiceerde, via Tumblr. De NSA meldt daarin dat er ruim 19.000 zogeheten 'national security letters' zijn verstuurd. Ook zou 39.000 keer om informatie zijn gevraagd. Het PRISM-programma had betrekking op 89.000 doelwitten. Daarnaast gaf de speciale FISA-rechtbank ook bevelen over 1144 andere 'doelwitten'.

Niet echt transparant

De term 'doelwitten' zorgt er echter voor dat de cijfers weinig zeggen. Elk cijfer kan namelijk ook slaan op 'een groep of een organisatie, of een buitenlandse mogendheid'. Google-manager Richard Salgado uit dan ook kritiek op het rapport. Hij stelt dat de NSA ook het aantal accounts waar een informatieverzoek betrekking op heeft zou moeten noemen, zoals grote internetbedrijven ook doen in hun transparantieraporten. Nu lijken de getallen van de NSA kleiner dan ze in werkelijkheid zijn.