Dat is in het kort het plan van vier onderzoekers van Carnegie Mellon University en de University of California. Zij analyseerden gedurende zeven maanden een dubieuze marktplaats waar meer dan 80.000 gestolen creditcards werden aangeboden.

De handel in gestolen creditcards en dergelijke vindt voor belangrijk deel plaats op basis van vertrouwen, zo ontdekten de onderzoekers. Net zoals op handelssites zoals eBay is er sprake van een ranking voor 'betrouwbare' criminelen: wie betaalt voor gestolen creditcards wil immers wel zeker weten, dat hij de betreffende gegevens ook daadwerkelijke krijgt.

Om een betrouwbare status te verwerven, verstrekken nieuwe deelnemers aan de handel op een irc-kanaal bijvoorbeeld gratis creditcardinformatie. Aangezien iedereen kan deelnemen aan de handel is het eenvoudig om jezelf met behulp van verschillende identiteiten een betrouwbaar imago aan te meten. Dit betrouwbare imago kan vervolgens worden misbruikt door de oplichters op te lichten: bijvoorbeeld door niet te betalen of door de beloofde informatie niet te verstrekken.

Het doel van deze tactiek is om het moeilijker te maken voor deelnemers aan de illegale handel om de 'betrouwbare' kopers en verkopers te identificeren. "Dit zal oude handelsrelaties niet ondermijnen, maar maakt het wel lastiger voor nieuwkomers", aldus onderzoeker Jason Franklin.

Bron: Techworld