Het grootste gedeelte van de foto's is afkomstig van afgesloten MySpace profielen waartoe alleen vrienden toegang hebben, meldt Wired. Ook de foto's van kinderen onder de 16 werden ontvreemd. De de diefstal werd gepleegd door 'DMaul', een lid van het TribalWar forum. Hij maakte gebruik van een bekend lek in de beveiliging van MySpace. Vervolgens zette hij de file van 17gb op The Pirate Bay, een bekende BitTorrent site. Het lek is afgelopen vrijdag gedicht.

Bewijzen dat het kan

DMaul heeft de foto's eerder deze maand verzameld. Hij wist via MySpacePrivateProfile.com in 94 uur de foto's van 44.000 profielen te downloaden. Waarna hij de gebundelde foto's publiceerde op de torrentsite. 'De grootste motivatie was te bewijzen dat het kan', verdedigt DMaul, die weigert zijn echte naam bekend te maken, zijn praktijken. 'Ik heb gepubliceerd dat ik deze foto's opsloeg. Maar ik weet zeker dat er individuen rondlopen met criminele bedoelingen.'

De torrent had op moment van schrijven vier seeders en 328 leechers. Downloaders voorspellen dat de file voor het eind van de week beter verspreid zal zijn.

Het gebruikte script maakt geen onderscheid tussen publieke- en privéprofielen. Ook op leeftijden let de crack niet. De profielen worden een voor een afgelopen op het MySpace identificatienummer. Op YouTube staat een video met uitleg over de werking vanhet script.

Vakantiekiekjes

Naast de file van 17gb maakte DMaul nog twee kleinere files met foto's. De beelden variëren van vakantiekiekjes tot baby's die in bad zitten.

Vorige week beloofde Hemashu Nigam, hoofd beveiliging van Myspace, aan de openbare aanklagers van 49 Amerikaanse staten te zullen voldoen aan een hele waslijst aan beveiligingseisen. In de schikking werd echter niet bepaald dat MySpace actief op zoek moest naar beveiligingslekken. Over het accuut dichten van deze gaten werd ook niets gezegd.

Myspace was niet bereikbaar voor commentaar.