Het ziekenhuis handelde woensdag alleen spoedeisende gevallen af. De operatiekamers waren gesloten. Patiënten met niet spoedeisende afspraken werden afgebeld. Ict-personeel heeft de gehele nacht van woensdag op donderdag gewerkt aan het virusvrij maken van de getroffen computers.

Onbekend is nog om welk virus het gaat. De malware zocht het interne netwerk af op zoek naar gebruikersnamen. Met de gevonden gebruikersnamen werd getracht in te loggen met willekeurig gegenereerde wachtwoorden.

Niet meer inloggen

Doordat het ziekenhuissysteem bij vijf keer verkeerd inloggen automatisch de gebruikersnaam op non-actief stelt, konden vele medewerkers niet meer inloggen en bij belangrijke (patiënten)informatie komen. Daarnaast werd het netwerk zeer traag.

Volgens het ziekenhuis is de patiënteninformatie zelf niet gecompromitteerd. In de loop van donderdagochtend werden negen van de tien operatiekamers weer opengesteld. Ook andere dienstverlening kwam langzaam op gang.

Oorzaak nog onbekend

Volgens Fred Plukker, voorzitter van de raad van bestuur van het ziekenhuis, wordt nog onderzocht hoe de besmetting heeft kunnen gebeuren. Hij zegt dat alle systemen zijn getroffen. "Of we ooit achter de oorzaak komen, is nog maar de vraag."

Alle medewerkers hebben toegang tot internet, maar Plukker zegt niet te weten of de besmetting van buitenaf is gebeurd. De bestuursvoorzitter stelt dat de beveiligingsprocedure van het ziekenhuis in ieder geval goed heeft gewerkt. "Er is geen data gelekt." Hij voegt eraan toe dat er wel wordt gekeken naar de werking van de huidige noodprocedures.

UPDATE 12:35 uur: Commentaar van ziekenhuisdirecteur toegevoegd.