Dat blijkt uit een reportage van het programma Nova gisteravond. Zonder veel moeite kregen redacteuren van het programma toegang tot inlogcodes waarmee de databases van enkele ziekenhuizen kon worden bekeken met daarop veel gevoelige informatie van patiënten.

Aanleiding voor de reportage was het gepubliceerde onderzoek van het College Bescherming Persoonsgegevens gisteren waarin de informatieveiling van de ziekenhuizen op de proef werd gesteld. Vooral vanwege de komende introductie van het Elektronisch Patiëntendossier (EPD).

Informatie weggegeven

Een dag eerder toonde een andere reportage ook aan hoe gemakkelijk aan gevoelige informatie van patiënten is te komen. Een redacteur van Omroep West belde een achttal ziekenhuizen met de vraag of hij informatie kon krijgen over een bepaalde patiënt. Aan zijn naam, de naam van het ziekenhuis waar hij zogenaamd werkte en de geboortedatum van de desbetreffende had hij genoeg om de informatie gefaxt te krijgen. Het werkte bij zes van de acht geselecteerde ziekenhuizen.

Geplaagd dossier

De reportages komen vlak voor de landelijke invoering van het EPD. De invoering verloopt alles behalve vlekkeloos. De bedoeling was om het patiëntendossier drie jaar geleden al landelijk in te voeren en bleek de website met informatie over het plan vorige week nog lek.