De rechtbank in Nieuw-Zeeland heeft een zitting over de mogelijke uitlevering van Megaupload-oprichter Kim Dotcom andermaal uitgesteld, melden Dotcoms advocaten. De behandeling vindt nu pas in augustus 2013 plaats. Het was eerst de bedoeling dat de rechtbank zich afgelopen augustus over de uitlevering aan de VS zou buigen, daarna werd de planning opgeschoven naar maart. Een specifieke reden voor het nieuwe uitstel is niet gegeven.

FBI

Dotcom werd in januari in zijn villa in Nieuw-Zeeland opgepakt op verdenking van grootschalige auteursrechtinbreuken met zijn filehostingsite MegaUpload. Bij de operatie tegen MegaUpload was de Amerikaanse inlichtingendienst FBI betrokken. Ook de Nederlander Bram van der Kolk, die aan de techniek van MegaUpload werkte, werd opgepakt. In februari kwamen Dotcom en de andere verdaxhten op borgtocht vrij.

Illegale inval en aftappen

De zaak tegen de filehoster valt sindsdien steeds verder uit elkaar. Eerst bleek dat de groots opgezette inval en huiszoeking in de villa van Dotcom illegaal was. Daarna bleek hij ook onrechtmatig te zijn afgeluisterd en getapt. Dotcom, van oorsprong Duitser, is genaturaliseerd tot Nieuw-Zeelander. Buitenlanders mogen wél worden afgeluisterd zonder tussenkomst van de rechter, maar eigen burgers niet.

De Nieuw-Zeelandse rechters vonden afgelopen zomer dat de FBI met meer bewijs dat ze tegen Dotcom en de zijnen hadden verzameld op de proppen moesten komen voordat de zaak over de uitlevering zou kunnen plaatsvinden.

Mega

Dotcom heeft aangekondigd volgend jaar te starten met een nieuwe cloudopslagdienst Mega, waarbij alle bestanden zijn versleuteld. De internetondernemer wilde daarvoor de domeinnaam Me.ga vanuit Gabon gebruiken, maar dat Afrikaanse land stak daar in november een stokje voor.