De tijd dat men je uitmaakt voor "aluhoedje" als je je webcam afplakt is voorbij. Zelfs Mark Zuckerberg heeft tegenwoordig een stickertje over z'n ingebouwde webcam zitten en Edward Snowden raadt iedereen aan een sticker te plaatsen op de ingebouwde webcam.

Cam-dubbelcheck

Patric Wardle, Mac-beveiligingsexpert en ex-hacker voor de NSA, heeft een tool ontwikkeld waarmee gebruikers kunnen controleren of hun webcam of microfoon wordt gebruikt. De tool, Oversight, werkt op OS-niveau en controleert of processen de webcam of microfoon aanspreken en meldt dat aan de gebruiker. Gebruikers kunnen het proces dan toelaten of blokkeren.

Ook als de gebruikers de camera in gebruik hebben (omdat zij bijvoorbeeld Skypen of Facetimen) kan de app aangeven als er een ander proces probeert mee te liften en stiekem "meekijkt". Hierdoor kan de app een welkome aanvulling zijn op het gebruik van de sticker.

Slechts hulpmiddel

De expert waarschuwt echter wel dat gebruikers deze tool niet als heilige graal moeten zien. "Directe of proactieve pogingen de software te omzeilen zullen waarschijnlijk slagen". Gebruikers moeten dus niet al hun vertrouwen leggen in deze tool. Het is slechts een extra hulpmiddel.

Apple was niet bereikbaar voor commentaar. De app en een uitgebreide omschrijving kunnen hier worden gevonden.