Wat moet gaan gebeuren met je ogen. Wat niet heel lang meer gaat duren als het aan Fujitsu ligt. Het Japanse elektronicabedrijf zegt al te beschikken over een prototype dat slechts een foutenpercentage heeft van 1 op 100.000. Kanttekening is dat het nog niet heel snel werkt, blijkt uit deze demonstratie op het Mobile World Congress 2015 in Barcelona.

In 2013 kwam Samsung al met Smart Pause en Smart Scroll, twee softwarefuncties die via een infrarood sensor de zintuigen van de gebruiker volgen om zo o.a. een video te stoppen wanneer weggekeken wordt of op een pagina naar beneden te scrollen zonder het scherm aan te raken. Beide functies bleken echter vaak onbetrouwbaar en nauwelijks gebruikt.

Wat uiteraard moet veranderen wil dit de toekomstige manier van ontgrendelen worden. Dat gebeurde jarenlang via pincodes en tegenwoordig ook met wachtwoorden en vingerafdrukscanners. Maar straks is dus een blik op je scherm voldoende.

Fujitsu heeft hiervoor deze add-on ontwikkelt die werkt met een infraroodcamera en geïntegreerd LED-lampje. Gebruikers registreren hun irispatroon met een draaiende beweging, die vervolgens wordt opgeslagen. De technologie voor irisherkenning en het achterliggend algoritme komt van het Californische bedrijf Delta ID.

Volgens Fujitsu kan de irisscanner in de toekomst ook gebruikt worden voor het ontgrendelen van applicaties, cloud-authenticatie of als oplossing voor het beschermen van bedrijfsdata. In 2016 wil het een commercieel product aanbieden.