Het OM maakt steeds vaker gebruik van zoeklogs van verdachten om opzet van een misdrijf aan te tonen. Dit speelt speciaal een rol bij moordzaken, omdat de zoekgeschiedenis van een verdachte soms zeer belastend is en bewijst dat er sprake is van voorbedachte rade. In dat geval luidt het oordeel moord in plaats van doodslag. En dat scheelt algauw 8 jaar celstraf.

Een opvallend verschijnsel, dat steeds vaker voorkomt, blijkt uit een inventarisatie van Computerworld.nl samen met twee rechtsgeleerden van de Vrije Universiteit (VU). Bij ten minste vijf recente moordzaken speelde de zoekgeschiedenis een doorslaggevende rol belang bij het bewijzen van voorbedachte rade, waarvan drie zaken alleen al in 2012.

Overtuigend bewijs

Arno Lodder hoogleraar internetrecht aan de VU: “Het is op zich logisch dat het steeds vaker wordt gebruikt, maar het is toch een zeer fascinerend fenomeen." Zijn collega Johannes Bijlsma, strafrechtonderzoeker, legt uit: "De zoekgeschiedenis van een verdachte levert in al deze gevallen sterke bewijzen voor voorbedachte raad, namelijk het voornemen om een delict te begaan. Het gaat niet om concrete strafbare handelingen, maar het bewijst op overtuigende manier de intenties van de verdachte."

Veel mensen, ook met kwaad in de zin, wanen zich tijdens het googelen onbespied. Het is deze perceptie van privacy in combinatie met gedetailleerde logs die een goudmijn vormt voor opsporingsdiensten. In de meeste gevallen halen politie en justitie de zoekgeschiedenis overigens niet bij Google of een internetprovider vandaan, maar uit de digitale sporen op de computer van de verdachte zelf.

Pijnlijk ironisch

De zoekgeschiedenis is soms gênant belastend. Zo googelden verschillende verdachten voor het plegen van de moord op termen als "straf bij moord op je vrouw", “moord zonder bewijs” of “wegkomen met moord”.

Lees op Computerworld.nl: Google, stille getuige van moord