Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) kan geen uitsluitsel geven over de duur van het onderzoek. Daarbij worden politiesystemen doorzocht op de zoekgeraakte informatie over het verlening van een wapenvergunning aan een man met psychische problemen. "Het kan nog weken of maanden duren", stelt zegsvrouw Inge Oevering van het NFI.

Lang of kort

Ze wijst erop dat het zoeken naar een verdwenen pdf-bestand veel tijd in beslag kan nemen, maar dat het ook zo kan zijn dat het bestand snel teruggevonden wordt. Welke van de twee het gaat worden, is volgens het NFI op dit moment niet te zeggen. Dus is het onmogelijk een inschatting te maken van de duur van het onderzoek.

Voor verdere details verwijst het NFI door naar het OM in Den Haag. "Zij hebben de opdracht gegeven voor het onderzoek en doen daar dus ook de officiële woordvoering over."

OM wacht af

Nicolette Stoel, woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag, weet niet hoe ver het onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) vordert. "Daar heb ik nog niks over gehoord qua updates", zegt ze desgevraagd. "We wachten het af."

Het verdwenen pdf-bestand is mogelijk cruciaal voor de vraag hoe het heeft kunnen gebeuren dat de politie een wapenvergunning gaf aan Tristan van der Vlis, de man die in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn 6 mensen doodschoot. Dit terwijl hij ernstige psychische problemen had.

Alsnog een onderzoek

Het OM meldde na een eerste onderzoek door de Rijksrecherche dat het bestand niet leesbaar was. Toen Webwereld helder kreeg dat het bestand niet onleesbaar maar kwijt was, stelde het OM dat de hoofdofficier van Justitie niet loog over de kwestie. Ze wilde het verhaal begrijpbaar houden, luidde de verklaring.

Het OM weigerde een diepergaand onderzoek in te stellen naar de verdwenen pdf. Na druk van verschillende media waaronder Webwereld verzocht het OM het NFI alsnog een onderzoek in te stellen.